Salahkah Kalau Perempuan Tak Pandai Masak??

11:40 AM adam 5 Comments


Salam semua,
Hari ini topik kita adakah salahkah jika wanita tak tahu masak?? Siapa kat sini tak tahu masak?? Hehehehe.. Malu nak ngaku ek.. Hehehe..Tapi sekarang ini situasi ini menjadi sedikit pelik.. Knape??Kalau perempuan tidak boleh memasak, dikutuk dan disuruh belajar. Kalau lelaki tak boleh jadi imam kita kata okay saja. Jangan diperbesarkan nanti mereka terasa hati.

"Apalah perempuan, tak pandai masak siapa nak kahwin dengan awak!" Begitulah kata rakan sejawat lelaki pada seorang anak dara, juga rakan sejawat kami.

Maka jawaplah si gadis ayu itu yang dia tidak sempat belajar memasak sebab dari kecil tidak digalakkan keluarga sebaliknya di suruh menumpukan perhatian pada pelajaran saja. Setelah tinggal di asrama, peluang pulang ke rumah terhad dan tidak sempat turun ke dapur membantu ibunya.

''Habis sekarang kenapa tidak belajar?" Tanya sang lelaki lagi dengan penuh semangat.

''Sedang belajarlah ni tetapi selain sibuk dengan kerjaya saya juga sibuk belajar agama, jadi belajar memasak tetap tidak diutamakan!" Begitu jawab si gadis yang membuatkan lelaki tadi menggeleng-geleng kepala.

Baginya tidak sempurna seorang wanita jika tidak tahu memasak. Wanita sepatutnya buat begitu juga.

Syarat utama menjadi suami mesti boleh menjadi imam. Walau ada yang kata, jika itu syaratnya bermakna makin ramai wanita yang hidup bujang seumur hidup. Lelaki meletakkan kebolehan wanita di dapur sebagai perkara utama dan ungkapan hendak memikat suami, perlu pikat seleranya sering diguna pakai. Tidak kiralah jika wanita itu berpelajaran atau berjawatan tinggi dan penyumbang utama kewangan dalam rumahtangganya. Sekarang bukan asing lagi gaji isteri lebih tinggi daripada suami. Namun kedudukan suami sebagai raja tidak pernah dilupa walau dia tidak mengambil inisiatif mempelajari ilmu menjadi imam. Ilmu bermain video game di komputer mereka rasa lebih perlu. Kalau tidak tahu memasak disuruh belajar dan sesudah belajar perlu handal. Jika handal bukan setakat masak untuk keluarga sendiri, kalau boleh perlu boleh memasak untuk tiga pasukan bola. Begitulah standard yang telah ditetapkan.

Bolehkah kita meletakkan undang-undang itu kepada lelaki juga? Kalau tidak pandai jadi imam, belajarlah. Mula-mula jadi imam kepada keluarga sendiri, sudah terror boleh mengimam satu taman perumahan juga.

"Sibuk suruh kita handal memasak, mereka tu bolehkah jadi imam?" Dengus teman wanita yang lain.

Betul juga. Berapa kerat lelaki yang menjadikan sembahyang jemaah di rumah bersama anak isteri sebagai agenda utama, selain keperluan memenuhi pelbagai seleranya? Maka bertanyalah wanita kini kepada beberapa lelaki tentang kebolehan yang satu ini. Ternyata ramai yang menjawab tidak confident menjadi imam sebab takut bacaan al-Fatihah tidak sempurna, salah tajwid atau pun dia merasakan isterinya lebih handal. Ada yang kata lebih elok dia dan isteri sembahyang sendiri-sendiri. Ada juga menjawab, rasa kelakar pula apabila dirinya yang rugged menjadi imam. Isu ini sepatutnya kita beratkan sepertimana masyarakat memberatkan wanita perlu pandai memasak jika mahu bersuami. Lelaki juga harus boleh menjadi imam supaya kewibawaan mereka sebagai ketua keluarga tidak goyah atau menjadi mangsa 'queen control'. Kalau tidak pandai, belajarlah sekarang. Jika wanita disuruh belajar, apa salahnya jika lelaki pun sama!!

5 comments:

dang sokong sangat2...
sbb tu skng ni perempuan susah nak cri calon yg bleh utk menjaga dri dan keluarganya..

peace

Anonymous said...

salam...bg jiey, xlngkp la hdup seorg wanita kalu xpandai msk.. kalu dh kwin xkn nk hidang maggie je kt suami...btul x??haha...jd, smua wanita2 kt luar sane mst mule bljr msk dr awl2...mcm sye...hehe...tu sbbnye sy suka bb masak2 nie!!! ^_^

kalo si perempuan, even tak pndai msak, t bila dh brumah tngga, try2 masuk dpur, msti boley masak pnye..

tp kalo lelaki, bila dh kawen, nak ke die try2 msuk msjid n jadi imam?? ce jawab??.. huhuhu..

:)

adam said...

eh kena try2 ler... biarlah menjadi imam yang sebenar yakni menjadi imam kepada keluarga dan juga imam dalam beribadat... renung2kan.. selamat beramal.. hehehe

Hana said...

perempuan mesti kena pandai masak. tapi hana xpandai. nak wat mcm mna kan. xminat pun.

http://onitsukahana.blogspot.com/2011/02/masakmasakmasak.html